Waar kunnen we heen?

Rust willen we! Stilte! Vrij zijn van ballast, onthaasten, ontspullen, gewoon in onze luie stoel kunnen zitten zonder dat er weer geappt moet worden. Het geluid van kabbelend water, de wind voelen en een wortel uit eigen tuin eten.

We hebben Marie Kondo tot in den treure met onze sokken laten praten. We hebben ikigai gelezen en Wabi Sabi toegepast op ons huis en leven. Nu zitten we op onze cementen vloer naar de schoonheid van de afgebladderde keukenkastjes te kijken en nog steeds horen we de appjes binnenkomen, het verkeer toeteren en raken we overprikkeld van Netflix. We gaan op zoek naar de perfecte plek om in harmonie met onszelf, in eenvoud en bescheidenheid met de omgeving en vanuit verbinding met de rest, te leven.

Alleen maar klein!
Allereerst de Tiny Houses! Dat zijn dus gewoon heel kleine huisjes die zelfvoorzienend zijn, in de natuur staan en  waarbij de focus op bewust, bevrijd en betaalbaar wonen ligt. Een gemiddeld Tiny House kost rond de 40.000,- en beslaat zo’n 35m2. In de meeste gemeenten is het een reuzeklus om alle juiste vergunningen, de grond en de financiering voor een Tiny House rond te krijgen. 

Omdat de Tiny Houses vaak duurzaam en energiezuinig zijn, houd je de maandlasten relatief laag. Bewoners geven aan minder te hoeven werken en dus meer vrije tijd te bezitten. Niettemin moet je je tienerkinderen wel ergens anders opbergen en gaat je kerstdiner er heel anders uitzien.

Als ik de Tiny Houses bekijk, krijg ik een sterk sprookjesgevoel. De huisjes zien er allemaal superschattig uit. Het is er altijd zomer, met bloeiende bloemborders en een schoon aangeveegd zandpaadje. Binnen tref je een volledig strak ontworpen houten interieur aan, met ingenieuze opbergtoestanden waar Ikea nog een puntje aan kan zuigen. 

Ik wil wel zo’n huisje!  Maar dan helemaal alleen voor mij. En ik zou het juist gebruiken om rustig in te kunnen werken. Het zou best in onze achtertuin passen. Die is 35m2 dus dat ken net.

Gezamenlijkheid 
Maar goed, ik heb een gezin en ik wil ze graag meenemen naar een plek waar we ook juist de verbinding kunnen maken met anderen en actief onderdeel mogen zijn van een gemeenschap. 
Waar we veilig en vreedzaam naast en met elkaar kunnen leven. De Vreedzame wijk is zo’n plek.

De Vreedzame Wijk is ontstaan is op basis van de methodiek van de Vreedzame School. Daar leren kinderen al vroeg en binnen de school verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar en hun omgeving. Ze leren op een vreedzame manier conflicten oplossen en elkaar vanuit een positieve framing te benaderen. De kinderen staan hierin centraal. Ze worden opgeleid tot heuse mediatoren en bemiddelen op school (en dus ook in de wijk) waar nodig.

In 2010 is in Utrecht de eerste pilot met een Vreedzame Wijk gestart. Het omgaan met elkaar beperkte zich niet alleen meer tot de school maar werd verbreed tot in de wijk. Hierdoor ontstond er een directe verbinding met en gelijkschakeling tussen de verschillende levensgebieden van de kinderen; school, thuis, op straat en in het buurtleven. Iedereen spreekt dezelfde taal en kent dezelfde afspraken en waarden! Daarnaast staat participatie centraal Iedereen mag en kan bijdragen!

Het lijkt mij fijn om een plek te hebben waarvan je actief deel mag uitmaken, waardoor je kunt bijdragen en invloed kunt uitoefenen aan je directe leefomgeving en waar vooral kinderen en jongeren op de voorgrond worden geplaatst. Inmiddels zijn er Vreedzame wijken in Utrecht en Den Haag en is de verwachting dat de Vreedzame Wijken straks door heel Nederland te vinden zijn.

Ik zou het geweldig vinden als we zoiets ook in onze eigen wijk kunnen gaan doen. We zijn al best goed in fysiek contact alleen wordt het vreedzame aspect daarbij nog wel eens vergeten. Dus van verhuizen is dan geen sprake meer; er is werk aan de winkel.

Het langzame leven
Als we echt rust zoeken, zullen we naar een Cittslow gemeente moeten verhuizen. Cittaslow zijn gemeenten die, in onderlinge samenwerking, hun authenticiteit en cultuur behouden, versterken en daarbij inzetten op het ontwikkelen van nieuwe technologie om vooruitgang mogelijk te maken.

Cittaslow komt voort uit SlowFood; de beweging die zich al sinds de jaren 80 inzet voor het behoud van lokaal, traditioneel en ambachtelijk bereid voedsel. Cittaslow borduurt daarop voort. Het leven in een Cittaslow gemeente richt zich op het volgen van de seizoenen en het ritme van het leven zoals dat vroeger veel sterker ervaren werd. Mensen stonden dichter bij de natuur en  het voedsel kwam rechtstreeks van het land. Naast voeding is authenticiteit, gezondheid van de bewoners, vrije tijd, respect voor tradities en behoud van natuur en milieu erg belangrijk.

Er zijn zo’n 10 Cittaslow gemeenten in Nederland. En het is erg moeilijk om aan het keurmerk te komen, dus je kunt er als gemeente echt behoorlijk trots op zijn als dat je lukt! Alleen daarom al zou ik er best willen wonen. In Echt-Susteren bijvoorbeeld of in Borger-Odoorn of Westerwolde.

De huizenprijzen zijn daar, in verhouding, laag. De ruimte is zinderend! Niks Tiny aan. En er is vaak een rijk, levendig verenigingsleven. De woorden ‘fanfare’ en ‘braderie’ schieten daarbij prompt door mijn hoofd. Er is natuurlijk helemaal niets mis met een fanfare. Maar wij zijn alleen niet zo muzikaal aangelegd. Ook is alles op zondag dicht en moeten de kinderen veertig kilometer naar school fietsen. 

Aan de andere kant: de hele familie kan met Kerst blijven slapen voor een vreedzaam en genoeglijk samenzijn. Dat dan weer wel.

Het is maar net wat belangrijk voor ons is…


Het Zoet, zomer 2017

Reacties zijn gesloten.